ssdd22

Det bliver mere og mere vigtigt at være bevidst om, hvad vi mennesker spiser, og på samme måde står det efterhånden klart, at det heller ikke er ligegyldigt, hvad man giver sin hest, hund eller øvrige dyr at spise. De fleste heste- og hundeejere vil jo deres dyr det bedste, og det gælder naturligvis også kosten.

Hund der får foder

Færdiglavet hundemad

Førhen bestod mange hundes mad nogle madrester eventuelt kombineret med et par smurte rugbrødsmadder. Nu er der så kommet andre boller på suppen. Flere og flere hundeejere tænker nærmere omkring deres hunds madvaner. Hunden har bedst af at få sund kost i form af færdiglavet hundemad hver dag. Dette er med til at sikre, at hunden får de nødvendige næringsstoffer og i det korrekte forhold. 

Færdigfremstillet hundemad er tilpasset hunden på den måde, at man køber mad alt efter vægten på ens hund, og hvilken livsfase hunden er i. Derudover fås maden i forskellige smagsvarianter, så der er lidt for enhver smag – læs mere omkring det her

Dette betyder selvfølgelig ikke, at hunden aldrig må få andet. Det er jo noget, man som hundeejer selv bestemmer. Det kan være, man har en vane med at efterlade en lille smule af aftensmaden til hunden hver aften. Den slags bliver hurtigt et fast ritual, som hunden lærer at kende, og som man hygger sig med sammen. På den måde får hunden både lidt af maden, dens ejere spiser og måske noget first buddy i hundeskålen.

Hund med pind

Hundens trivsel

Lige som med mennesker ser man i disse år en tendens til, at hunde kommer til at veje for meget. Som hunde er de jo ikke bevidste om, hvad maden kan gøre ved deres vægt. Hos nogle hunde handler deres overvægt om, at de spiser for meget fedt. Det kan være noget, som deres ejere har skåret fra deres eget mad. Ved andre hunde er det måske mængden af mad, der er ude af proportioner. Der er især nogle hunderacer, som bare kunne spise hele dagen lang, hvis de fik lov til det. Uanset hvor sund og varieret hunden ellers spiser, så vil mængden betyde en hel del.

En hund, som vejer for meget, kan komme til at døje med nogle helbredsrelaterede problemer. Den er mere udsat for sygdomme som sukkersyge, diskusprolaps og hjertesygdomme, og samtidig bliver det vanskeligere for den at bevæge sig. 

Som hundeejer er der mange ting, man kan gøre for at bidrage til hundens trivsel og sundhed. Man kan sørge for, at den får tilpas med motion. Nogle hunde har brug for meget motion, mens andre næsten ikke behøver noget. Og for at forebygge overvægt skal man sørge for, at hundens indtag af mad passer til dens aktivitetsniveau, alder og vægt. 

Modsat mennesker er hunden ikke bevidst om, hvad der er godt for den, og den har selvfølgelig heller ikke selv redskaberne til at skabe rammerne for et sundt liv. Derfor er det vigtigt, at hundeejere tager deres ansvar for hunden alvorligt og sikrer sig, at hunden er i trivsel og har en sund kropsvægt. Det vil også give hundeejerne flest gode timer sammen med deres hund.